Toimialan yhteinen API-hallinta

Kansallinen palveluarkkitehtuuri tulee perustumaan pitkälti API:en päälle. Palveluväylä on tiedonvälityskerros, joka määrittää miten tietoja ja palveluja välitetään eri tietojärjestelmien välillä. Väylä on tiedonvälityspalvelu, jonka avulla julkinen hallinto ja yritykset voivat hyödyntää muita väylään liittyneitä palveluita ja tietovarantoja. Palveluväylä toteutetaan teknisesti Virossa käytössä olevan X-roadin (tiedonvälitysalustan) pohjalta ja samoilla periaatteilla.

Palveluväylä on muutakin kuin tekniikkaa, sillä sen tarkoituksena on:
• mahdollistaa palvelujen ja tietovarantojen yhtenäinen kokonaisuus
• mahdollistaa standardoitu, turvallinen ja hallittu ympäristö
• madaltaa tiedonvaihdon kynnyksiä
• mahdollistaa uudenlaisia toiminta- ja toteutusmalleja.

Hajauta ja hallitse

Oman näkemykseni mukaan kehittäjäystävällinen ja helppokäyttöinen API:en hallinta ei ole ainakaan vielä palveluväylän tarjoama palvelu. OKM toimialalla alkaa olemaan jo rajapintojen kautta saavutettavia tietovarantoja, joissa on nykyaikaiset REST rajapinnat.

Kuitenkaan ei ole olemassa toimialan jakamaa keskitettyä API -hallintaa.

Asian voisi hoitaa samaan tyyliin kuin avoimen datan katalogit CKAN tekniikalla tehden. Jokainen CKAN voi harvestoida toisen katalogin sisällön metatiedot. Näin  ollen voidaan rakentaa yksi iso metapalvelu, joka harvestoi muista palveluista tiedot. Sama sitten API:en kanssa. Näin hallinnointitaakka pysyisi hallinnonaloilla joissa substanssiosaaminen ja tieto on eikä esim Valtorilla. Hallinnonalat itse tietävät mitä palveluille, joita API:t myös ovat, pitää tehdä. Sen sijaan syntyy keskitetty hakemisto, jonka kautta API:t löytyy. Toki ne löytyvät myös toimialakohtaisista API-katalogeistakin.

keskitetty-api-hallinta-okm-stm-yhdistetty

Osallistu kertomalla käyttäjätarinoita ja vaatimuksia

githubEn ihan tarkkaan tiedä onko KaPA puitteissa jo tekeillä jonkinlainen ratkaisu asiaan. Emme kuitenkaan ole vielä tehneet OKM:ssä mitään, joten pelko pois, emme ole tehneet päällekkäistä.  Tai no, sen verran on tehty että Githubissa on ”API-hallinta” repo ja käyttäjätarinoita on kerätty sen issue listaan. Ennen kuin käymme tuumasta toimeen, pidän vielä palaverin VRK:n Petteri Kivimäen kanssa (elo-syyskuussa) ja varmistan asioiden tilan heidän päässään. Siihen asti voimme hyvin kerätä vaatimuksia palvelulle, koska ne ainakaan eivät ole hukkaan heitettyä työtä.

Oppeja joita tässä OKM API-hallinnan tekemisessä saadaan, voidaan hyödyntää toisilla toimialoilla. Lähtökohtaisesti teemme ja käytämme avointa lähdekoodia sekä avoimia rajapintoja. Koodien koti on github.

Mikäli haluat osallistua API-hallinnan määrittelyyn, kerro omat vaatimuksesi Githubissa.

issuet

Mainokset

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s