Kansallinen palvelutietovaranto – rajapintojen tiedot mukaan

[EDIT 27.8.2015.]

Tässä blogautuksessa on kirjoitushetkellä kirjoittajalla ollut vajavainen ymmärrys siitä mikä on PTV ja liityntäkatalogi. Sittemin selvisi, mutta selvennyksesi tähän tekstiin törmäävälle lukijalle oikeat merkitykset.

”Liityntäkatalogi on sähköisten palveluiden toimintaperiaatteita ja rajapintoja kuvaileva luettelo. Liityntäkatalogin tarkoituksena on auttaa palvelun tuottajia ja toteuttajia kehittämään tehokkaampia sähköisiä palveluita ja tukemaan tietojen uudelleenkäyttöä. Liityntäkatalogiin kuvataan sähköiset palvelut, joissa käsiteltävät tiedot ovat muiden tietojärjestelmien hyödynnettävissä.” (CSC:n selvityksestä)

[/EDIT]

Kansallinen palvelutietovaranto (PTV) on kansallinen tietovaranto julkisen hallinnon palveluja ja toimipaikkoja kuvailevien tietojen (metatiedot) tallentamiseen, säilyttämiseen ja käyttöön rajapintojen kautta. Palvelutietovarantoa rakennetaan vuoden 2015 aikana jatkokehittämällä Helsingin kaupungin toteuttamia palvelurekisteriä, toimipisterekisteriä ja esteettömyyssovellusta.http://esuomi.fi/palvelunakymat/palvelutietovaranto/

Minulle nousi heti kysymys että onko nyt ymmärretty API:t eli rajapinnat palveluiksi? En usko. Kansalainen jonka tarpeisiin tätäkin listausta varmaan tehdään nähdään siis vain kuluttajana. Kuluttaja katsoo palvelunäkymistä karttaa ja hakee lähimmän KELA:n toimiston.

Kansalainen tulisi nähdä myös tuottajana.

Siinä kohdin rajapinnat (API) ovat perustarve. Kansalainen saattaa tuottaa palveluita niiden rajapintojen päälle, mutta ei varmasti tuota jos ei niiden olemassa olosta edes tiedä. Näistä organisaation ulkopuolelta tulevista kokeiluista ja käytettävistä palveluista löytyy ne innovaatiot.

Voisiko olla että ne API:tkin olisivat osa palvelutietovarantoa? Jokainen toimiala kerää jokaisesta API:sta speksin määräämät tiedot, puskee ne rajapintaa pitkin osaksi PTV:tä. Syntyvästä sisällöstä sitten syntyy suodattamalla API –katalogi. Miten käytännössä?

Yksi vaihtoehto on käyttää mallia josta jo aiemmin kirjoitin. Mallissa API:en ylläpitovastuu pidetään siellä toimialalla jolla on käytössään keskitetty palvelu minne tiedot lisätään. Jos kunta tuottaa jonkun palvelun ja siihen kuuluu API, niin kunta lisää tiedot toimialansa katalogiin samalla kun lisätään ”kuluttajalle” suunnatut palvelun koordinaattitiedot ynnä muut sellaiset.

EDIT: Laitoin asiasta sähköpostia Annette Hotarille, palvelutietovarannon käyttöönottojen projektipäällikkö
annette.hotari(at)vrk.fi ja Elina Huhdalle, asiantuntija, palvelutietovarannon tietomalli
elina.huhta(at)valtiokonttori.fi

Mainokset

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s