Digipalvelutehdas JulkICT Labin palveluvalikoimassa

JulkICTLab_banneriJulkICT Lab on vasta matkansa alkupäässä. Tai näin ainakin toivon, koska se on tarpeellinen julkisen sektorin ja yksityisen sektorin yhteistyössä tekemien palveluiden kehittämisessä avoimella lähdekoodilla (ja miksei muutenkin). Kuitenkin JulkICT Lab on vielä kokoelma työkaluja ja palveluita. Se ei sisällä mitään mallia miten projekteja tai palveluita kehitetään. Oma kysymyksensä onkin että tuleeko sen sisältää toimintamalleja. Toisaalta onhan siellä jo avoimen tuotteen hallintamalli tyrkyllä.

Se mikä JulkICT labista puuttuu on kehikko, jossa toiminta tapahtuu.

Digipalvelutehdas konseptina voisi olla se kehikko. Onhan konsepti rakennettu jo valmiiksi niin että se käyttää JulkICT Labin palveluita tälläkin hetkellä. Enää puuttuu vain näiden kahden yhdistäminen ja yhteiskehittäminen. Digipalvelutehdas konsepti on avoin, joten kuka tahansa voi tällä hetkellä forkata sen Githubista ja käyttää kuten parhaaksi näkee.

Digipalvelutehdas – kehikko palvelukehitykseen

Konseptia alettiin kehittää kesällä 2015 koska OKM koulutuspolitiikan osaston johdossa nähtiin tarve kiihdyttää, parantaa ja yhtenäistää palvelutuotantoa vastaamaan yhä nopeammin ja paremmin kentältä nouseviin tarpeisiin.  Digipalvelutehdas on toimintamalli ja kehitysyhteisön kehikko. Malli yhdistää asiakkat, yritykset ja julkisen sektorin. Malli on kehitetty alusta alkaen yritysten kanssa yhteistyössä, mutta ottaen huomioon julkisen sektorin tarpeet.

kolmen-kauppa

Lisäksi toimintamallia ja käytäntöjä kehitettäessä on otettu huomioon kansallinen taso. Toimintamalli nivoutuu kansallisen ison kuvan tavoitteluun saumattomasti. Joku voi käyttää sanontaa istuu kuin hanska. Tai näin se ainakin tulee olemaaan. Viimeiset kaksi lausetta on digipalvelutehtaan visiosta. Digipalvelutehtaan konseptissa ja JulkICTlabissa moni asia kohtaa jo valmiiksi:

  • kummassakin on avoimen tuotteen halllintamalli (by VTT)
  • OpenStack (digipalvelutehdas käyttää JulkICT labin openstack alustaa)
  • JIRA kummassakin konseptissa.
  • Flowdock/Slack (Digipalvelutehdas käyttää nyt Slackia, JulkICT Lab tarjoaa Flowdockin)

 Yhdessä enemmän

Yksi harkittava vaihtoehto on yhdistää JulkICT Lab ja Digipalvelutehdas. Yhdistäminen voisi olla niinkin yksinkertaista kuin lisätä Digipalvelutehdas palveluvalikoimaan. Se olisi käytettävissä samoin kuin esim palvelumuotoilu tai avoimen tuotteen hallintamalli. Näin ketään ei pakoteta käyttämään digipalvelutehtaan formaattia vaikka välillä tuntuisi olevan tarvettakin pakottaa. Totta kai digipalvelutehdas tarvitsee vielä lisää kehitystä ja mallin dokumentointia ennen kuin sitä voi lisätä valikoimaan kenen tahansa käytettäväksi.

Mainokset

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s