eSuomi Service Development Kit – sdk.esuomi.fi

Liityntäkatalogia on kuvattu paikaksi verkossa, josta löytyy sähköisten palveluiden toimintaperiaatteita ja  rajapintoja kuvaileva luettelo. Liityntäkatalogin tarkoituksena on auttaa palvelun tuottajia ja toteuttajia  kehittämään tehokkaampia sähköisiä palveluita ja tukemaan tietojen uudelleenkäyttöä. Liityntäkatalogiin kuvataan sähköiset palvelut, joissa käsiteltävät tiedot ovat muiden tietojärjestelmien  hyödynnettävissä.

Nimi liityntäkatalogi on hieman kökkö. Aloin miettimään parempaa nimeä. Lähtökohta pitää olla että palvelu on  suunnattu kehittäjille, ovat he sitten samurai-koodareita, yrittäjiä tai yritysten palkollisia. Lisäksi nimen pitäisi ilmentää että kyseessä ei ole vain listaus rajapinnoista ja niiden dokumentaatiosta. Palvelun tulee sisältää  koodiesimerkkejä, SDK paketteja eri ohjelmointikielille, tiedot sovellettavista standardeista, käytettävät lisenssit,  miten kontribuoida johonkin olemassa olevaan palveluun, ohjeet miten palveluväylään liitytään, …

Nimen tulee ilmentää että:

palvelu sisältää kaiken tarvittavan kehittäjäystävällisessä muodossa millä pääset alkuun nopeasti hakkeroidaksesi muita hyödyttäviä palveluita. Nimen tulee olla kehittäjäkultturissa käytetyn termistön johdannainen.

Kyseinen palvelu tulee ymmärtää tuotteena, jolla on oltava vetoava ja houkutteleva nimi. Tylsä ja mitäänsanomaton
nimi johtaa osassa tapauksia siihen, että koko palveluun ei tutustuta.

eSuomi Service Development Kit – sdk.esuomi.fi

Oma ehdotukseni on eSuomi SDK ja se laitetaan sdk.esuomi.fi domainiin. Nimi ei ole suomea mutta mitä sitten? Kehittäjät osaavat hyvin englantia ja näin ollen muutkin kuin maailman reilu 5,5 miljoonaa ihmistä pystyy jotenkn osallistumaan palvelutuotantoon merkittävästi pienemmällä kynnyksellä.

Niille jotka eivät tiedä niin lyhenne SDK tulee alunperin sanoista Software Development Kit. Eihän se välttämättä ihan ole ajan hengessä mukana, koska siinä viitataan ohjelmistoon. Ajan hengen mukaista olisi puhua palveluista ja siten Service Development Kit (SDK). Joka tapauksessa siinä olisi ainakin jonkin verran paremmin kehittäjiin ”uppoava” nimi ja paikka verkossa. Sitten alkaa se hankalampi osuus eli alustavan sisällön päättäminen, josta olenkin jo aiemmin kirjoittanut muun muassa API-hallinnan näkökulmasta:

Mainokset

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s