Kyse on ansaintalogiikasta

Pidän koko termiä avoin oppimateriaali jossain määrin harhaanjohtavana. Todettakoon heti ettei minulla ole mitään avointa oppimateriaalia vastaan (mitä se sitten kenellekin tarkoittaa). Päinvastoin, toivoisin että sekin pääsisi eteenpäin. Miksi pidän termiä harhaanjohtavana? Siksi että tuollainen avoin – suljettu vastakkainasettelu on jo lähtökohtaisesti arvolatautunut. Kyseessä on businessmallien variaatiot, ei avoimuuden tai sulkeutuneisuuden asteet.

Toki voi sanoa, että on olemassa ilmaista avointa oppimateriaalia ja viitata sillä esimerkiksi wikipediaan. Wikipedia ei ole oppimateriaali, se on tietopankki. Varmasti on olemassa tästäkin huolimatta ilmaista oppimateriaalia, jolla siis tarkoitetaan kait yleensä että

  • joku hyvässä tarkoituksessa
  • ilman erillistä korvausta on luonut jotain hyödyllistä opetuksessa käytettävää materiaalia ja
  • vielä älynnyt lisensoida sen jollain kohtuullisen avoimella lisenssillä kuin esimerkiksi joku Creative Commons variaatio.

Kuitenkin, mikäli laatua halutaan säilyttää ”suljetussa” tai toiselta nimeltään kaupallisessa materiaalissa ja ”avoimessa” materiaalissa, siitä täytyy useasti (ei aina) jonkun maksaa tai suorittaa muu korvaus. Toki yksittäisiä rykäyksiä voidaan tehdä ja saada pistemäistä laadukastakin materiaalia, mutta pitkän päälle ja enemmän järjestelmällisesti tuo ei tule toimimaan.

Näin ollen ei ole kärjistäen kyse muusta kuin ansaintalogiikan variaatioista. Toki on totta että perinteisessä kaupallisessa materiaalissa maksu otetaan jokaiselta asiakkaalta erikseen. Ns avoimessa materiaalista ansaintalogiikka saattaa olla että maksetaan vain kerran tekijöille ja avataan muiden käyttöön. Kunnat voisivat siis kimpassa tilata haluamansa materiaalipaketin tekijöiltä (ehkä opettajia) ja maksaa materiaalin tuottamisesta tai olemassa olevan muokkauksen sallivalla lisenssillä varustetun paketin päivityksen. Sen jälkeen kunnat avaavat tuloksen koko kansalle tai oikeastaan vaikka koko maailmalle käyttämällä sallivaa lisenssiä.

 

Mainokset

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s