Idealouhos – käyttötapausten lähde

minecraft-works-educationally

Digipalvelutehtaassa kaikki alkaa siitä, että kansalainen lisää käyttötarpeen, käyttötapaukset, käyttäjätarinan (user story) idealouhoksen varastoon.

Idealouhos on rakennettu avoimen lähdekoodin Discourse alustan päälle. Alunperin alusta on tarkoitettu keskustelualustaksi, mutta päätimme kokeilla sitä hieman eri tarkoitukseen kuten edellä tuli ilmi. Tyypillinen kategoria on tässä tapauksessa palvelu. Jokainen Digipalvelutehtaassa kehitettävä palvelu on oma ”kategoria”. Kansalaiset voivat lisätä omat käyttökokemukset ja muut voivat kommentoida ja peukuttaa.

Syntyvästä tarina- ja tarvepoolista kehittäjäporukka voi sitten poimia eniten toivotut tarinat osaksi työjonoa

louhos-manageriHyvin todennäköistä on, että kansalaisilla on kuitenkin jonkin verran suuri kynnys tulla ja lisätä omat tarinat. Tästäkin syystä olemme todennäköisesti palkkaamassa ideoiden ja ajatusten ”sisäänheittäjän” eli yhteisömanagerin (kuvassa punainen pieni ympyrä). Yhteisömanageri istuu kuvaannollisesti kansalaisten muodostamien yhteisöjen kuten FB -ryhmät ja Digipalvelutehtaan risteyksessä. Hän seuraa keskusteluja ryhmissä ja sopivissa kohdin innostaa kaikkia lisäämään esiin tulleet tarpeet idealouhokselle tarkempaa arviointia varten. Jos kukaan ei sitten syystä tai toisesta lisää hyvää ideaa louhokselle, niin yhteisömanageri itse copy-pastettaa sen sinne. Olennaista on kuitenkin saada ideat ja tarpeet kerättyä pooliin.

malmi

Ideoita siis tulee kansalaisilta itseltään. Palveluita ei keksi viranomaiset norsunluutorneissaan vaan ne vaikka lypsetään kansalaisilta jalkautumalla sinne missä kansalaiset ovat. Useasti se nopein ja helpoin kanava kansalaisiin on some. Näin ollen muodostuu perinteinen suppilo, joka ainakin myyntiä harjoittaneille on tuttu.

louhos-manageri(1)

Some tunnuksilla sisään

Palvelun on tarkoitus olla matalan kynnyksen palvelu. Otakantaa.fi olisi sinällään ollut vaihtoehto, mutta sen kynnys ei ole kovin matala. Palveluun voi jatkossa kirjautua erilaisilla tunnuksilla (FB, Twitter, Github) tai tehdä oman käyttäjätunnuksen. Lisäksi on tarkoitus kokeilla mahdollisuutta lisätä käyttökokemus ilman kirjautumista (akismet -spämmien estolla).

SSL, DNS ja muu tuunaus

Se mikä nyt uupuu on liikenteen salaaminen (HTTPS) ja sen onkin vuorossa seuraavaksi. Digipalvelutehdas muutenkin tarvitsee SSL certin, joten hankimme wild card tyyppisen sertifikaatin. Näin ollen sitä voi hyödyntää kaikissa tehtaan domainin alle tulevissa palveluissa. Palvelun saamiseksi pystyyn piti keksiä DNS -hallinnalle jotain, sitä kun ei ole JulkICT Labin puitteissa. Saisi kyllä ehkä olla. Käytimme nyt siihen ilmaista woima.fi tarjoamaa DNS -hallintaa. Lisäksi palvelun API on kohtalaisen surkealla tolalla. Se varmaankin on asia mihin tulemme tavalla tai toisella tekemään paremman ratkaisun ja kontribuoimaan sen upstreamiin Discourse yhteisölle. Lisäksi pitää jossain vaiheessa luovuttaa domain OKM:lle, se on vielä minun nimissäni eikä se ole liion tarkoituksenmukaista.

Palvelu on olemassa – lisää omat käyttötapaukset

Palvelu tullaan ottamaan käyttöön vaiheisssa. Ensimmäiset käyttäjät ja testaajat tulevat opetus- ja kulttuuriministeriön sisältä VARES – projektista. Toisessa aallossa aika pikaisesti tulee opetussektorin muu joukko kuten opettajat. Seuraavaksi mukaan tullee lähes kuka vain. Palvelun löytää hetken päästä monen eri osoitten päästä, katsotaan mikä niistä sitten jää eloon:

Mitä tämä maksoi?

 

0 euroa
  • serveri on JulkICT labista == 0€ (veroista, tiedetään)
  • domain digipalvelutehdas.fi == 0€ (oli jo olemassa)
  • DNS -hallinta == 0€ (saa näistä maksaakin, mutta woima toimii tässä hyvin)
  • Ohjelmisto == 0€ (avointa lähdekoodia ja löytyy Githubista)
  • virkamiehen aikaa ~6 tuntia == 0€ (virka-ajan ulkopuolella)
Mainokset

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s