Digipalvelutehdas palveluväylässä – kynnystä alaspäin

Digipalvelutehtaan tarkoitus:

  • vauhdittaa digitaalisten palveluiden kehitystä osaksi kansallista palveluarkkitehtuuria.
  • madaltaa kehittäjien, yritysten ja muiden kiinnostuneiden kynnystä alkaa hyödyntämään palveluväylää.
  • lyhentää digitaalisten palveluiden kehityskaarta tarjoamalla kehikko ja välineet kansalaisten tarpeista syntyneiden palveluideoiden nopeaan testaamiseen.

Lähinnä näistä syistä Digipalvelutehdas on liittynyt palveluväylän kehitysympäristöön ja pystyttää oman liityntäpalvelimen (viitearkkitehtuurin nimitys) / turvapalvelin (X-Road nimitys) yhteisön käyttöön. Palveluväylän kehitysympäristöön liittyviin faktoihin voi perehtyä osoitteessa palveluvayla.fi

väylä

Liityntäpalvelimen asentaminen on sinänsä taito ja sekin on osattava. Se on kuitenkin aika triviaalia eikä niin mielenkiintoista. Sen sijaan kiinnostavampaa on mitä liityntäpalvelimen kautta voi tehdä ja miten se toimii käytännössä. Tästä syystä pystytämme liityntäpalvelimen valmiiksi, jotta voimme yhteisönä oppia miten palveluväylää hyödynnetään ja kehitetään.

Miksi se minua kiinnostaisi? Liityntäpalvelimen käyttö on syytä opetella, koska se on juuri se väline, jonka kautta omat palvelut lisätään väylään muiden käytettäväksi. Lienee fiksua järjestää muutamia liityntäpalvelimen käyttöön keskittyviä hackthon/meetup tyyppisiä tapahtumia pika puolin kenties yhteistyössä VRK:n kanssa. Kehitysympäristö on luultavasti (oma mihinkään faktoihin perustumaton arvaus) myös se paikka missä erilaiset rajapinnat ja palvelut tulevat ensin käyttöön ja siten pääsee etukenossa tekemään testiä. Ympäristö on nimensä mukaisesti testaamista varten eikä mitään palvelulupausta sisälly sen käyttöön.

logo-929x173

Luonnollisesti tahot, jotka ovat mukana Digipalvelutehtaan toiminnassa voivat tulla mukaan käyttämään yhteistä liityntäpalvelinta. Digipalvelutehdas on kuitenkin avoin yhteisö, joten ei muuta kuin mukaan vaan. Lisätietoja: jarkko . moilanen (at) minedu . fi ja digipalvelutehdas.fi

Mainokset

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s