X-Road evankelistaksi

Kesästä 2014 olen ollut omatoiminen palveluväylä/ X-Road / kansallinen palveluarkkitehtuuri yms evankelista. Homma lähti siitä, että minulta alettiin kysellä erilaisissa palavereissa, kekkereissä ja tilaisuuksissa X-Roadiin liittyvää, pääasiassa varmaan siksi että olin virolaisten kanssa paljon tekemisissä EduCloudin puitteissa. Siinähän on myös ajatuksena hyödyntää kansallista arkkitehtuuria ja EduCloudin kyljessä on tehty alaikäisten tarpeet huomioivaa SSO ratkaisua (yhteensopiva kansallisen arkkitehtuurin kanssa).

Toimintaa ja osallistumista

Sittemmin aloin olemaan aktiivisempi ja toin palveluväylään liittyviä mahdollisuuksia enemmän esiin eri yhteyksissä. Aiemmin olin mukana REST tuen rakentamisessa. Osana yhtä isompaa VM:n rahoittamaa projektia aletaan nyt rakentaa pohjaa X-Road kehittäjäyhteisölle, ei mitään massiivista budjettia mutta saadaan ainakin yhteisömanageri ja vielä jää resurssia muuhunkin. Viimeisin kontribuutioni on Suomen yhteisön kuulumisten kertominen Virossa pidetyssä X-Road community tapaamisessa (kuva alla). Iso osa evankelistan työtä onkin kiertää tapahtumia ja lisätä tietoisuttta.

11904725_457871644395105_6848396575138678990_n

Siellä puhuin asiaani ilmeisen vakuuttavasti ja suurella tunteella, koska minua verrattiin Riho Oksiin, joka on siis henkilö jonka ansiosta X-Road on se mikä se on ja käytössä Virossa.

Osa virkatyötä

Nykyisessä virassa ja vastuualueella joka minulle kuuluu (koulutuspolitiikka ja pilvipalvelut) on vaikea olla olematta jatkuvassa kosketuksessa palveluväylään ja muihin kansallisen palveluarkkitehtuurin komponentteihin. Henkilökohtainen palava innostus API:en suunnitteluun, hallintaan ja kehittämiseen liittyen ei ole ainakaan pahitteeksi. Viimeisin alkuunlaittamani konsepti #digipalvelutehdas tehtävä on nopeuttaa uusien kansalaisten arkea helpottavien kansallista palveluarkkitehtuuria hyödyntävien digitaalisten palveluiden kehittämistä.

logo-929x173

Suomen ensimmäinen X-Road evankelista

27.8.2015 asti on siis menty periaatteella: mitään ei kysellä ja tehdään. No ei kysellä juuri jatkossakaan, mutta nyt on mandaatti toimia X-Road evankelistana Suomessa. Tämä pitänee tulkita niin että olen Suomen ensimmäinen X-Road evankelista.

valittu-evankelista

A technology evangelist is a person who builds a critical mass of support for a given technology, and then establishes it as a technical standard in a market that is subject to network effects. An evangelist promotes the use of a particular product or technology through talks, articles, blogging, user demonstrations, recorded demonstrations, or the creation of sample projects. The word evangelism is taken from the context of religious evangelism due to the similarity of relaying information about a particular set of beliefs with the intention of converting the recipient.

Liity mukaan

Mielelläni näkisin, että löytyisi muitakin. Pitää vielä Viskarin ja muiden kanssa neuvotella, että miten homma hoidetaan win-win ratkaisulla. Joka tapauksessa, olen mielelläni rakentamassa palveluväylä evankelista iskunyrkin. Oma fokukseni ja vahvuuteni on kehittäjänäkökulman huomioimisessa osana palveluväylää ja kehittäjäyhteisön kehittämisessä ja rajapintoihin liittyvissä asioissa prosesseista bisnekseen. Toiset evankelistat ovat sitten fokusoituneet kenties toisiin asioihin. Ota yhteyttä vaikka Twitterissä: @kyyberi

Mainokset

One thought on “X-Road evankelistaksi

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s