Tarvitaan KaPA evankelistatiimi

passionJäin miettimään evankelisointia hieman enemmän sen jälkeen kun VRK:n Viskari ”virallisti” X-Road -evankelista roolini. Tarkennetaan nyt vielä, että sinänsä mikään ei heti ainakaan omalla kohdalla muutu. Minua ei siis palkattu tai siirretty VRK:n alle.  Jatkan OKM:ssä entisten toimieni parissa kehittämispäällikkönä, jotka kyllä liippaavat vahvasti palveluväylää ja kansallista arkkitehtuuria. Pidän virastani ja sen sisällöstä 🙂 sainhan rakentaa sen aikalailla oman makuni mukaan.

Kansallinen palveluarkkitehtuuri (KaPA) tarvitsee evankelisteja, henkilöitä joilla on palava halu saada teknologia käyttöön laajasti.

Evankelismi on markkinointia, mutta se ei ole ”vain” markkinointia. Evankelistat tulisi olla jo ennen kuin ollaan ns valmiita tuotteen tai palvelun kanssa. Evankelista on se joka ensiksi kokeilee tuotetta tai palvelua ja alkaa rakentamaan sen toimivien osien ympärille yhteisöä yhdessä yhteisömanagerin kanssa.

Yhteisö on nykyään osa tuotetta, ei jotain mikä tehdään erikseen tai voidaan jättää pois.

Evankelisointi on monesti laitettu ja uskottu yksille harteille. Se olisi virhe ainakin KaPA:n kohdalla. Yksi henkilö pelkästään ei riitä. Riho Oks joka vei X-Tee / X-Roadin Virossa läpi, ei tehnyt kaikkea yksin. Hän oli enemmän evankelistatiimin vetäjä vaikka tekikin paljon työtä myös ns ”kentällä”. Riho Oks vei nimenomaan X-Tee / X-Road konseptia eteenpäin. X-Road ei ole sama asia kuin kansallinen palveluarkkitehtuuri.

Palveluväylä on tiedon turvallinen valtaväylä. Palveluväylä on:

 • tiedonvälityskerros, joka määrittää, miten tietoja ja palveluja välitetään eri tietojärjestelmien välillä
 • tiedonvälityspalvelu, jonka avulla julkinen hallinto ja yritykset voivat hyödyntää muita väylään liittyneitä palveluita ja tietovarantoja.

Palveluväylä toteutetaan teknisesti Virossa käytössä olevan X-roadin (tiedonvälitysalustan) pohjalta ja samoilla periaatteilla.

Palveluväylä on muutakin kuin tekniikkaa, sillä sen tarkoituksena on:

 • mahdollistaa palvelujen ja tietovarantojen yhtenäinen kokonaisuus
 • mahdollistaa standardoitu, turvallinen ja hallittu ympäristö
 • madaltaa tiedonvaihdon kynnyksiä
 • mahdollistaa uudenlaisia toiminta- ja toteutusmalleja.

Aika on kypsä evankelistoille

PassionPalveluväylä on yksi digitalisaation kulmakivi. Palveluväylä on menossa tuotantokäyttöön marraskuussa. On siis aika alkaa viimeistään nyt voimakkaammin viestimään palveluväylästä ja ”myymään” sen ympärillä olevia mahdollisuuksia. Tunnistusratkaisut (vahvoihin menetelmiin perustuva ja ns heikkoja tunnistusmenetelmiä tukeva ratkaisu) lähestyvät tuotantokypsyyttä. Ensimmäiset palvelunäkymät pullautetaan piakkoin ulos.

Olisi siis aika alkaa miettimään nykyaikaista markkinoinnin ja käyttöönoton/jalkautuksen tiimiä. Osia tällaisesta tiimistä on ainakin suunniteltu palveluväylän puitteissa. Uskon, että samaa on harrastettu KaPA:nkin puitteissa mutta ulos ei välttämättä ole asiasta viestitty. KaPA on parantanut viestintäänsä huimasti verrattuna siihen mitä se oli 2014 alussa. Silti löytyy paljon petrattavaa. Tehokas ja ketterä evankelista toiminta olisi se tarvittava nykäys eteenpäin.

Evankelistat sytyttävät tulen ja yhteisömanagerit pitävät sen palamassa

Ei, nyt en viitannut palaviin alustoihin, jotka tulivat hyvin tutuksi Suomessa joitakin vuosia sitten. Siinä mielessä ehkä tosi epäonnistunut analogia ja olisi ehkä pitänyt jättää pois 🙂

KaPA tarvitsee tiimin, jossa tulisi olla ehkäpä seuraavilla fokuksilla toimivat evankelistat.

 • Johtava evankelista (kapellimestari ja katsoo evankelitoimintaa ison kuvan kannalta)
 • Kehitysyhteisön evankelista (rakentaa eSuomi Service Development Kit pakettia ja toimii siltana ”kehittäjien ja tuotteiden välillä”)
 • Tukevien palveluiden evankelista (tunnistus, roolienhallinta, perustietovarannot, yms)
 • API -evankelista (API:t keskeinen elementti KaPA:ssa ja siksi tulee olla erillinen rajapintojen käytön ja yhtenäistämisen edistäjä)
 • Asiakas -evankelista (asiakastuen ja myynnin fokus)

Evankelistat ja yhteisömanagerit (palveluväylä kontekstissa tulee olemaan ainakin yksi) toimivat yhteistyössä.  Heidän vastuullaan olisi myös suunnitella hackathonien ja muiden tapahtumien aikataulutus ja skoupit.

Miten yllä mainitut evankelistat eroavat toisistaan? Rooleja ja tehtäviä voi hahmotella Venn diagrammia käyttämällä ja laittaa siihen tyypilliset liiketoiminnan ulottuvuudet. Kaikkia ei tarvitse nimittää tai palkata aluksi. Tilannesilmää käyttäen päävastuun kantava evankelista kasvattaa oman iskunyrkkinsä resurssien antamissa puitteissa. Alla on muutaman evankelistan fokusta hahmoteltu. Detaljit saa rakentaa ja päättää sitten se palkattu täysipäiväisesti tätä osa-aluetta orkestroiva evankelista. Olen ihan varma että evankelistat ovat jo organisaatiokaaviossa; ei ehkä samoilla tässä käytetyillä nimillä mutta kuitenkin.

evankelista-venn

Mainokset

One thought on “Tarvitaan KaPA evankelistatiimi

 1. Linkedin keskustelussa Pekka Saarinen toi esiin että ”KaPan osalta tukea tarvitaan varsinkin käyttöönottovaiheessa.”

  Tykkää

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s