TUIMA projekti

Tänään kokoonnuimme TUIMA projektin (tunnistus, integraatio ja lisenssien yhteentoimivuus) puitteissa käynnistämään syksyn kuviot. Toimin itse projektin päällikkönä. Projekti alkoi virallisesti 1.6.2015. Projektin sidosryhmät ovat VM, VRK, OKM, CSC ja EduCloud Alliance.Projektin tulokset tulevat olemaan avointa lähdekoodia ja avointa tietoa.

TUIMA on projekti, jossa painitaan pääasiassa kolmen asian parissa:

  1. MPASS tekninen toteutus ja pilotit (painopiste tässä)
  2. Viro-Suomi avoimeen lähdekoodiin perustuvan kehityksen toimintamallin kuvaus
  3. Ohjelmistokomponenttien yhteensopivuuden hallintamallin edellytysten selvittäminen ja sovittaminen osaksi avoimen tuotteen hallintamallia.

Alaikäisten tarpeet huomioon ottava tunnistusratkaisu

Tarkemmin sanottuna projektin lopputuloksina syntyy helposti useisiin palveluihin integroitavissa oleva MPASS – sosiaalisen median tunnuksia ja muutamaa muuta heikon tunnistuksen lähdettä hyväksikäyttävä tunnistusratkaisu ja kevyt roolienhallinta Kokonaisuus on integroitavissa kansalliseen tunnistuksenohjaukseen ja tukeutuu sopivilta osin rooli-ja valtuutuspalveluun. Ratkaisua tehdään tiiviissä yhteistyössä VM:n kanssa. Kehitystyössä on tehty yhteistyötä virolaisten kanssa. Toimin ratkaisun tuotepäällikkönä.

MPASS on jatkumo EduCloud Auth kehitykselle. EduCloud Auth oli lähinnä PoC. MPASS menee askeleen eteenpäin, laajentaa tunnistusvalikoimaa ja luo kestävän perustan tuotantotasoiselle kansalliselle tunnistuspalvelulle. MPASS pilotoidaan laajemmalla joukolla kouluja, tuotteita (EduCloud kontekstista) ja muiden kiinnostuneiden tahojen palvelujen kanssa. Pilottien organisoimisesta vastaa Tero Huttunen (@minedu.fi)

Ratkaisun käyttöä ei ole rajoitettu vain julkisen sektorin ”tuotteiden” ja palveluiden piiriin vaan tarkoitus on luoda koko sektorin käytössä oleva palvelu.

Jos siis teette jotain koulutussektorin digitaalista ratkaisua, johon haluatte SSO:n ja roolitiedot (pitäen identiteetin suojassa), ottakaa yhteyttä.

Älkää tehkö taas yhtä omaa viritelmää. Yrityksen näkökulmasta kun asiaa katsoo, ratkaisu tarjoaa laajan käyttäjäjoukon yhdellä integroinnilla. Ratkaisun teknisen toteutuksen vastuu on CSC:llä (Manne Miettinen ja Henri Mikkonen). Koodien ja dokumenttien siirto MPASS repositoryyn on vielä kesken, mutta tapahtuu piakkoin. Sen jälkeen työtä voi seurata helpommin.

Palvelujen integrointimallien kehittäminen

Tämä on jatkumoa X-Road REST gatewayn toteuttamiselle ja tapahtuu yhteistyössä virolaisten kumppanien kanssa. Mukana on X-road arkkitehti Andres Kütt. Luodaan X-Roadin/palveluväylän osalta avoin kaikkien käytössä oleva Github varasto (repository), jossa

  • integrointimallit ja
  • avoimen lähdekoodin koodiesimerkit.

Lisäksi integraatiomallien dokumentit tullaan laittamaan tarjolle myös muissa konteksteissa, todennäköisesti myös X-Roadin viralliseen dokumentaatioon. Tuottamalla integrointimallit ja esimerkit helpotetaan organisaatioiden liittymistä palveluväylään käyttäen olemassa olevia rajapintaratkaisuja. Ratkaisut yhtenäistävät käytäntöjä ja siten luovat vakautta ja kokonaisjärjestelmän turvallisuutta. Lisäksi on oletettavaa että mallien ja esimerkkien avulla syntyy kansallisella tasolla merkittäviä kustannussäästöjä.

Palveluväylän kehittäjäyhteisö alkuun

Tässä yhteydessä käynnistetään X-Road kehittäjäyhteisö palkatun yhteisömanagerin toimesta. Osana tätä kokonaisuutta syntyy Viro-Suomi akselilla tapahtuvan avoimen lähdekoodin päälle rakentuvan yhteistyön kuvaus ja alustavat toimintamallit. Kuvaus koskee käytännön läheistä työtä, ei sopimuksellisia seikkoja. Saatu kuvaus nostaa esiin yhteistoiminnan haasteet ja olemassa olevat käytännöt, mutta myös prosessit jotka toimivat hyvin. Kuvausta voidaan käyttää toimintamallin kehittämisessä.

Ohjelmistokomponenttien lisenssien yhteensopivuus

Selvitys avoimen lähdekoodin ohjelmistokomponenttien lisenssien hallinnan nykytarpeista ja toimintaehdotukset jatkotoimia varten yhteensopivuuden maksimoimiseksi ja riskien minimoimiseksi. Selvityksessä haastatellaan keskeiset julkisen sektorin toimijat, jotta saadaan tieto erilaisista tarpeista. Selvitys tehdään yhteistyössä VTT:n kanssa, jotta voidaan tarkastella tämän prosessin sovittamista osaksi avoimen tuotteen hallintamallia.

Mainokset

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s