JulkICT liittyi virallisesti API-talouteen

Eilisen hyvä uutinen oli että Suomen julkinen sektori (JulkICT) siirtyi API-talouden rintamaan yksityisen sektorin rinnalle. Tämä tapahtui MindTrek tapahtumassa Tampereella, kun Valtiovarainministeriön Kimmo Mäkinen toi esille linjauksen (toivottavasti menee oikein) API-first toimintamallin vaatimuksesta osana digitaalisten palveluiden kehitystä.

egov-api-principles

Strategian luominen

Aiemmin on erilaisissa projekteissa koskettu API-taloutta ja sen elementtejä, kuten mietitty API guide lines tuomista osaksi kansallista palvelukehitystä, mutta puuttuu API:en osalta strategia. Mäkisen Kimmon esittämät periaatteet ovat alku ja sisältyisi API-strategiaan, mutta tarvitaan syvyyttä ja konkretiaa. Strategialla tarkoitan muun muassa sitä että API:en hallintamalli on viimeistelty ja otettu käyttöön. Hallintamalli on työn alla VM:ssä. Lisäksi voisi olla paikallaan ajaa API:en kehittämiseen nykyaikainen kehitystä kiihdyttävä Design-First ajattelu, jossa prosessien automatisoinnin kautta minimoidaan hidastavia tekijöitä kuten manuaalinen koodaus ja osallistetaan API:en kuluttajat alusta asti rajapinnan kehittämiseen. Lisäksi on laitettava paukkuja kehittäjäystävällisten API-hallintaratkaisujen käyttöönottoon. Onneksi osa toimista on jo käynnissä mukaan lukien liityntäkatalogin PoC, joka tulee listamaan palveluväylän rajapinnat. Myös sopiminen lisensseistä, joilla rajapintoja tehdään tulisi sopia kansallisella tasolla. Lisäksi API:en kautta välitettävään sisältöön tulisi semanttisella tasolla sekä tietomallien osalta ottaa kantaa.

API-strategiaryhmä

Saattaisi olla paikallaan perustaa Suomeen ketterä API-strategiaryhmä osana JulkICT:tä. Ryhmä määrittäisi linjat (ml yllämainitut asiat), teettäisi sisällöt asiantuntijoilla ja miettisi jalkautuksen. Ryhmässä tulisi olla 5-8 jäsentä ja sisältää edustus yksityiseltä ja julkiselta sektorilta (sis kuntasektori).

Mainokset

One thought on “JulkICT liittyi virallisesti API-talouteen

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s