Digipalvelutehdas webinaareista yhteisöpalavereihin

logo-929x173

Digipalvelutehtaan toinen avoin webinaari (https://connect.funet.fi/digitehdas) pidettiin 21.10.2015. Paikalla oli osallistujia Tampereelta, Oulusta, Turusta, Kuopiosta, Helsingistä ja vähän muualtakin. Agendalla oli kolme esitystä, jotka löytyy myös Speakerdeck.com palvelusta. Webinaari tallennettiin jatkokäyttöä varten.

Promomateriaalia tarvitaan

hackpadEsitysten lomassa käytiin laajaa keskustelua niin ääneen kuin chatissakin. Esille tuli ajatus, että Eliaksen tekemää hissipuhetyylistä esitystä mukaillen olisi hyödyllistä tehdä sama asia mutta alueellisesta/paikallisesta näkökulmasta. Tuo aluenäkökulman esitys päätettiin tehdä yhteistyössä ja nykyiset ”aluekeskuskandidaatit” Pirkanmaa ja Helsinki toimivat vetureina. Mukaan saa tulla muitakin. Esityksen sisällön työstäminen voidaan tehdä joukkoistamalla käyttäen digipalvelutehtaan yhteiskirjoitusalustaa: Digipalvelutehtaan alueellinen ulottuvuus

Yhteisöpalaverit kuun viimeisenä keskiviikkona

Lisäksi päätimme alkaa pitämään webinaareja säännöllisesti ja tehdä siitä yhteisön palaveri, joka pidetään kerran kuussa vakioituun aikaan ja aina samassa paikassa eli osoitteessa: https://connect.funet.fi/digitehdas Kuukausittaisen yhteisöpalaverin agendat ja päätökset kirjataan yhteiskirjoitusalustalle: Yhteisötapaamiset. Seuraavat yhteisötapaamiset pidetään joka kuun viimeisenä keskiviikkona klo 13-15. Yhteisöpalaverit ilmoitetaan Eventbrite alustalla. Tietoa saat myös seuraamalla yllä mainittua padia (Yhteisötapaamiset)

Digipalvelutehdas Jam

Mikael Seppälä johdatteli meidät palvelumuotoilun maailmaan ja innosti meitä heti ideoimaan sille käyttökohde Digipalvelutehtaassa. Maailmalla ja Suomessa on pidetty jonkin verran erilaisia Jam tapahtumia.

Jamit ovat luonteeltaan rentoja matalankynnyksen innovointia ja ideoiden kypsyttelyä edistäviä tapahtumia, jotka saattavat kestää pari päivää.

Global Service Jam lienee yksi tunnetuimmista. Aiemmin on todettu, että Digipalvelutehdas ei lähde lentoon pelkkänä digitaalisena jumppana. Siksi sen osaksi on mallinnettu alueelliset keskukset, jotka omalla seudullaan aktivoivat kansalaisia ja yrityksiä mukaan palvelukehitykseen käyttäen hyväksi olemassa olevia innovaatioalustoja. Digipalvelutehdas Jam päivän tai kahden mittaisena tarpeen mukaan voisi olla yksi alueellinen toimintamuoto.

Mikael lupasi mallintaa palvelumuotoilu metodeja ja kehikkoja hyväksikäyttäen alustavaa joustavaa mallia muun muassa Digipalvelutehdas Jam käyttöön. Ajatus on tuottaa perusmalli miten Jamin voi toteuttaa, johdatella menetelmiin ja siten madaltaa kynnystä aloittaa jamittelu. Sitten kun menetelmiä on käytetty muutamia kertoja, on todennäköistä että uskaltaa muokata mallia enemmän omiin tarpeisiin sopivaksi. Saattaa olla että jo ensi kerran yhteisötapaamisessa kuullaan ja nähdään mallin raakaversio. Kerätään siihen liittyvät ajatukset ja materiaalit Hackpadiin: Digipalvelutehdas Jam

Yhteisöllistä tuottamista ja kehittämistä

Oma huomioni josta olen erittäin iloinen on se, että ihmiset ympäri Suomen ovat löytäneet ”Digipalvelutehdas kelkan” ja osallistuvat nyt eri tavoin. Projekti alkaa muistuttaa enemmän ja enemmän avoimen lähdekoodin projektia (ilman sitä koodia vielä). Avoimen lähdekoodin sydämeni hehkuu, ovathan erilaiset yhteisölliset kehittämisprojektit olleet elämäni suola jo yli 15 vuotta. Näin tämän pitääkin mennä. Yksin tai edes Tero Huttusen kanssa (digitiimissä OKM:ssä) emme olisi päässeet näin pitkälle näin lyhyessä ajassa.

Avaamalla ajatuksia ja tekemistä sekä tarjoamalla halukkaille mahdollisuus osallistua tekemiseen on vienyt Digipalvelutehdasta eteenpäin ilman vielä puuttuvaa formaalia tukea.

Voisiko tässä olla mallin tynkää siitä miten valmistella muitakin isompia tai pienempiä hankkeita…Ei tämä case ole ainutlaatuinen maailmassa, onhan tätä samaa tapaa käytetty muun muassa 6Aika -hankkeessa.

Mainokset

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s