Kuilu kehittäjien ja julkisen sektorin välillä

DevOps meetup:ssa kävin kertomasa APIOps tavasta tuottaa rajapintoja Design-First otteella. Noh, esitys ei mennyt ihan putkeen kaikilta osin. Kuitenkin pitchaus tuotti sen oivalluksen että APIOps:ssa on kyse enemmän API-perheiden harmonisoinnista, kuin yksittäisen API:n tuottamisesta. Mutta siitä tulikin jo kirjoiteltua aiemmin.  Ne asiat mitä tänään oivalsin tilaisuutta uudelleen mietittyäni suorastaan järkytti minut.

Ei-kenenkään maalla

Erehdyin tuomaan esille, että olen julkisella sektorilla päivätöissä. Tuntui, että kaikki mitä sanoin sen jälkeen tulkittiin vain julkista sektoria koskevaksi ja että mitään ei voi soveltaa muualle. Olisi pitänyt viestiä asioita toisin. Tästä lähin en mainitse mitään taustastani sen julkisen sektorin osalta. Ei siis ollut heidän vikansa, että tähän mentiin. Tuo ei ollut se järkyttävä asia.

Ensimmäinen järkytys koski itseäni. Olen ollut vasta vajaa kaksi vuotta julkisella sektorilla (ministeriössä) töissä ja nyt jo koneisto on tehnyt minusta kaltaisensa ainakin sen suhteen miltä kuulostan ja miten asiat esitän. Oikeastaan olen jossain siinä välimaastossa, virkamiesten ja kehittäjien välillä enkä osaa viestiä enää kumpaankaan suuntaan. Suunnitelmani oli lähteä 2017 vuodeksi takaisin yksityiselle sektorille palauttamaan tekemisen moodi ja ote asioihin. Täytyy miettiä aikataulua uudestaan.

Yksi kommentti esitykseni jälkeen käydyssä keskustelussa oli että julkinen sektori on hidas ja tekee vesiputousmallilla, ei esim ketterästi ja jatkuvan integroinnin periaatteilla. Piti puuttua tähän ja sanoa, että ei pidä paikkaansa. Digipalvelutehdas pakottaa tekemään toteutuksen 90 päivän aikana. Vaikka tehdasta ei vielä olekaan on sen mukaan toimittu jo. Samoin monet muut ovat alkaneet kokeilemaan ketterää kehitystä enemmän ja enemmän. Toki taitaa olla että vesiputous henkisenä mallina tuntuu olevan vielä laajasti vallalla julkisella sektorilla vaikka puheissa viliseen sanoja ketterä ja automaatio sekä iteraatio. Taitaa puuttua ne kokemukset ja esimerkit. Muutos vie aikaa.

Järkyttävä kuilu

BlackCanyonInner

Tästä tulin siihen ajatukseen että DevOps maailman ja julkisen sektorin välillä on järkyttävä kuilu. Ainakin henkisesti tuntuu olevan puolin ja toisin vääriä mielikuvia. Tämä on asia, joka on korjattava. Julkinen sektori on alkanut toimimaan enemmän yksityisen sektorin kanssa avoimesti. Samaa pitää nyt tehdä kehittäjien suuntaan. API:t ja API-talous nostavat päätään myös julkisella sektorilla. Palveluväylän liityntäkatalogi on rakentumassa. Koodia ja esimerkkejä on jaossa julkisen sektorin toimesta. Suunta on oikea. Se mitä ei vielä hanskata on yhteisöjen kanssa toimiminen.

Kehittäjät ovat tämän päivän rokkistaroja ja he rakentavat tulevaisuuden.

Osaltaan kuilua selittää vanhat toimintamallit, joissa viranomainen on ulkoistanut koodauksen ja asiakasrajapinnan konsulteille. Itse ei tehdä, määritellään ja ollaan etäällä. Ei silloin ole kykyä tai mahdollisuutta olla kosketuksissa asiakkaiden tai tarpeiden kanssa. Eikä silloin olla missään tekemisissä kehittäjien kanssa eikä siten ymmärretä sitä maailmaa.

On aika murtaa konsulttien ylivalta portinvartijoina.

Julkisen sektorin tulee tuottaa kehittäjille matalan kynnyksen työkalut, joiden avulla voi hyödyntää kansallista palveluarkkitehtuuria.

Digitaalinen Suomi tarvitsee SDK:n.

Lisäksi pitää isosti olla läsnä kehittäjien tapahtumissa, järjestää osaavien tahojen kanssa omia kehittäjätapahtumia. Tekeminen tulee avata läpinäkyvämmäksi pois kellareista. Kumppanikoodarit voisi olla yksi tapa rakentaa siltaa ja kuroa kiinni välimatkaa kehittäjien ja julkisen sektorin henkilöstön välillä.

”Code for Europe linkittää luovia yksilöitä ja innovatiivisia kaupunkeja yhteen.  Koodarit työskentelevät esimerkiksi mobiilisovellusten, sähköisten palveluiden sekä kaupungin rajanpintojen kehittämisen parissa. Toisaalta Code for Europe on myös verkosto, joka pohtii kaupunkien yhteisiä haasteita ja pyrkii löytämään ja jakamaan rajat ylittäviä ratkaisuja.” http://www.forumvirium.fi/hankealueet/alykas-kaupunki/code-for-europe

Henkilöstöäkin voisi joskus päivittää.

SDK

Mainokset

3 thoughts on “Kuilu kehittäjien ja julkisen sektorin välillä

 1. Ei ole olemassakaan mitään ”yksityistä” tai ”julkista” sektoria, jossa jokaikisen organisaation tai toimijan voi niputtaa yhteen muottiin ja yleistää, että ”julkinen sektori on hidas ja tekee vesiputousmallilla” tai että ”yksityinen sektori on nopea ja ketterä”. Aivan yhtä aivotonta kuin autoiljat vs pyöräilijät -keskustelu.

  Tykkää

  • Ei se perustukaan mihinkään faktaan. Kyse oli mielikuvasta mikä minulle välittyi tuolla tilaisuudessa.Mutta jos tämä on mielikuva devops ammattilaisten keskuudessa, niin sille on syytä tehdä jotain. Toki osasyy on voinut olla minun epäonnistunut viestintä, vaikka korjasin heti perään väärää mustavalkoista ajattelua. Viestiä pitää tulla enemmän; tuoda esiin fiksut tavat tehdä kehitystä julkisen sektorin projekteissa.

   Liked by 1 henkilö

 2. LinkedIn:ssä tulleita kommentteja:

  Pekka Saarinen:

  ”Tekeminen tulee avata läpinäkyvämmäksi pois kellareista.” = Naulan kantaan, Jarkko. Isompi kuva on se, että julkinen sektorimme viskasi ison massan osaamista pihalle varsinkin 90-luvussa sokeassa ulkoistamisvimmassa. Siinä pesuveden mukana ulkoistettiin osaamista, jolla olisi voitu välttää moni 2000-luvun IT-katastrofiprojekti. Seurasin tuota periodia konsultin silmin. Julkinen sektori tarvitsee nyt jos koskaan osaavia ihmisiä. Muutoin digitalisointitavoite menee karille. Tilaajan osaamista on vahvistettava

  Mikko Lehtisalo:

  Samalla katosi kyvykkyys experimentoida hallitusti ja johtaa sen tuloksista uusia keihäänkärkihankkeita ja uutta osaamista. Siinä substanssi ja IT synnyttäisivät aitoa ja hedelmällistä vuoropuhelua. Työtä ostettaisiin vain resurssoinnin takia, eikä osaamisen puutteen takia. Käytännön kautta syvällisemmin kokenut tilaaja on aina vahvoilla.

  Timo Salonen:

  Vanhoja totuuksia: ostamalla ei saa osaamista, osaajia kyllä; haaste integraatiokyky. Ongelmia ei pidä ulkoistaa, ne voi ratkaista jakamalla ne; haaste kumppanuusverkosto. Onnistua voi myös kokeilemalla (myös julkishallinnossa)

  Tykkää

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s