FDK – julkishallinnon tietojärjestelmien kehityspaketti

fdk-top

Julkishallinto on uuden hallitusohjelman puitteissa toteuttamassa palvelujen digitalisaatiota. Samalla nousee kehittäjien rooli, koska he toteuttavat digitalisaation viime kädessä. Sanaleikki FDK juontaa juurensa SDK:sta eli Software Development Kit.

A software development kit (SDK or ”devkit”) is typically a set of software development tools that allows the creation of applications for a certain software package, software framework, hardware platform, computer system, video game console, operating system, or similar development platform.

FDK:ssa olisi kyse Suomen julkishallinnon tietojärjestelmien kehityspaketista. Ajatus tästä on ollut omassa päässä jo jonkin aikaa ja olen siitä muutamassa yhteydessä kertonut julkisesti, viimeksi API-seminaarissa (linkki juttuun). Omasta mielestäni JulkICT Lab ottaisi tämän kehittääkseen tai sitten joku muu tekee sen. Tosin ehkä JulkICT labin nimi pitäisi vihdoin muuttaa joksikin muuksi.

Mistä se sitten koostuisi?

KaPA -ohjelma ja muut julkishallinnon viimeaikaiset toiminnot ovat tuottaneet erinäisen määrän palveluita ja pilotteja, joista osa uppoaa suoraan FDK -konseptin sisälle.

Rajapintapalvelut

Rajapintapalvelut on ensimmäinen joka tulee mieleen. Sen suhteen on olemassa tuotantotasoinen liityntäkatalogi, joka listaa kansallisen palveluväylän rajapintapalvelut. Palvelu on tehty CKAN -alustan päälle. Palvelu löytyy osoitteista: liityntakatalogi.suomi.fi ja api.suomi.fi.

liityntakatalogi-front

Tämän vieressä on tehty APIKA -projekti, joka on PoC tasoinen toteutus kehittäjäorientoituneesta rajapintapalvelujen hakemistosta ja hallintapalvelusta. Periaatteessa erona em kahden välillä on rajapintapalvelujen avoimuus, mutta sekään ei ole ihan niin mustavalkoista. Palveluväylän API:t ovat suljettuja ja listataaan liityntäkatalogissa. Avoimet API:t listataan APIKA:ssa. Tosin kokeiluja aiotaan tehdä sen suhteen että haetaan kokeeksi metatiedot palveluväylän rajapintapalveluista APIKA:an käyttäen hyväksi liityntäpalvelinta.

APIKA löytyy osoitteesta https://apika.digipalvelutehdas.fi/

apika-front

Nämä kaksi hieman päällekkäistä palvelua tulee jossain vaiheessa saattaa yhteen ja muodostaa yhden pisteen löytää, tutkia ja ottaa käyttöön julkishallinnon rajapintapalveluja. Jokaisen rajapintapalvelun kehittäjäkokemus on maksimoitava. Ei pitäisikään enää puhua rajapinnasta vaan rajapintapalvelusta, joka sisältää tarvittavat tiedot ja sovellukset rajapinnan löytämiseen, tutkimiseen sekä nopeaan käyttöönottoon.

 

Avoimen tiedon katalogi avoindata.fi

avoindata-portal

Avoimen rajapintojen lisäksi avoin tieto on keskeinen voimavara kun mietitään tiedon uudelleenkäyttöä ja innovaatioita. Avoimelle tiedolle on olemassa kansallisen tason katalogi osoitteessa: avoindata.fi. Isoilla kaupungeilla on omia katalogejaan ja osalla ei mitään. Olemassa olevien kaupunkin katalogien metatiedot tulisi harvestoida kansalliselle tasolle. Puhetta tästä on ollut paljon, mutta toteutus puuttuu.

Komponenttikatalogi

Tätä ei ole olemassa, mutta tämän tyyppistä on hahmoteltu eri ihmisten toimesta. Omasta mielestä tämä olisi katalogi dockeroiduista valmiista komponenteista, joita voidaan ottaa käyttöön vaivattomasti. Jokaisesta komponentista olisi tiedossa myös linkki koodiin esim Github repoon, kuvaus, omistaja, lisenssi yms. Käytettäisiin samaa metatietojen pohjaa kuin muissa FDK:n palveluissa. Täällä tulisi näkyä niin valmiit kuin kehitteillä olevatkin komponentit. Kehitteillä olevista tieto tulisi digipalvelutehtaan avoimen rajapinnan kautta.

Yhteentoimivuusmenetelmä

Tämä on vielä pikkuisen utuinen itselle, joten jätän tähän vain kuvakaappauksen Mikael af Hällströmin esityksestä.

yhteentoimvuus

Palveluideat – digipalvelutehdas

Digipalvelutehtaassa kehitettävien palveluiden ideointi tehdään joukkoistamalla ja mukaan voit liittyä kansalaisen, yrityksen tai viranomaisen roolissa. Mukana tuomasi ideat sparrataan ja jalostetaan eteenpäin Digipalvelutehtaan jalostusvaiheessa. Digipalvelutehdas keskittyy ideoiden löytämiseen, esille tuomiseen ja jalostamiseen. Jalostus tapahtuu 90- päivän mittaisella kehitysprojektilla, jonka lopputuloksena on kokeiltava versio ideasta. Digitehdas ei siis tuotteista ideaa tai tuota tuotantokypsää lopputulosta.

Screenshot from 2016-01-31 13:43:56

Digipalvelutehtaan ytimessä on ketterä kehittäminen, jolla jalostetuista ideoista toteutetaan konkreettinen ja testattava osatoteutus lyhyellä kehityssyklillä. Toteutuksen jälkeen arvioidaan vastaako toteutus asiakkaan tarvetta ja päätetään jatkotoimenpiteistä. Digipalvelutehtaassa hyödynnetään avointa co-create tyylistä kehitysprosessia, lähdekoodia ja avoimia standardeja.

Screenshot from 2016-01-31 13:40:47

Digipalvelutehdas on suomalaisen digitalisaation toteuttamisen työväline, joka pureutuu kokeilukulttuurin edistämiseen sekä hallitusohjelman tavoiteasetteluun julkisten palveluiden digitalisoimiseksi. Digipalvelutehdas ei kuitenkaan ole ratkaisu kaikkiin palvelunkehityshaasteisiin vaan sen pariin pyritään saamaan 80% kehitysprojekteista, loput muulla sovitellulla mallilla.

Digipalvelutehdas ei ole vain kansallisten palveleluiden kehittämiseen tarkoitettu väline. Konseptiin kuuluu myös alueelliset keskukset, joiden puitteissa edistetään kaupunkien ja alueiden paikallisten digitaalisten palveluiden kehitystä asukkaiden arjen tueksi.

Kokonaisuutena jotain tällaista kenties

Lisäksi muitakin kokonaisuuksia kuin yllä mainitut (uudelleen ryhmiteltynä ja yhdisteltyinä), mutta ehkä idea jo tästä välittyy.

Jokaista FDK:n palvelua pitää pystyä käyttämään rajapinnan (API) kautta, muuten kehityksen automatisointi on mahdotonta.

fdk

Mainokset

2 thoughts on “FDK – julkishallinnon tietojärjestelmien kehityspaketti

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s