Videoesittelyjä digitehtaan toiminnoista ja toimintavoista

Tampereella pidettiin Pirkanmaan aluekeskuksen Jam 4.2.2016 ja siellä käytännössä testattiin todella raakaversiota siitä miten palveluidean ympärille kerätään lisää lihaa käyttäen palvelumuotoilun menetelmiä ja business/lean canvas pohjaa hyväksikäyttäen. Keräsin tähän blogaukseen muutaman ajatuksen. Käytimme yhtä oikeaa tarvetta pohjana: Lasten, nuorten ja lapsiperheiden harrastusportaali. Alustuksen tarpeeseen/ongelmaan piti Tampereen kaunpugin edustaja, joka asiakaspalautteiden kautta oli identifioinut tämän tarpeen ylitse muiden.

Asiakkailta tullut tarve:

 • tietoa harrastuksista hyvin hajallaan saatavissa
 • Tampereella ja seudulla mahdollisuuksia paljon
 • tarjonnan ja kysynnän kohtaaminen

Päädyimme fokusoimaan palveluidean ”höntsyilyyn” eli ad hoc tai ei niin tavoitteellisesti tapahtuvaan toimintaan ja sen esille tuomiseen sekä löytämiseen. Höntsyily siis laajassa merkityksessä: urheilu, teatteri, taide, yms. Päivän jamin tarkoitus oli validoida ajatustamme siitä miten saadaan palveluidean toteuttamisen päätöksenteon kannalta olennaiset tiedot kasaan – eli toimiiko paketti edes karkeasti.

Päivän prosessi pähkinänkuoressa

 • Tarpeen esittely sellaisen henkilön toimesta joka siitä oikeasti tietää; ideaali että kansalaiset itse. Hyvä jos voivat olla koko päivän mukana validoimassa työtä.
 • Palvelumuotoilun keinoin saada analysoitua esim käyttötapausten persoonat ja jokaisesta persoonasta miettiä miten palvelun käyttö heidän kohdallaan etenee. Lisäksi miettiä tietomallin komponentteja eli mitä keskeisiä ilmiöitä tai toimijoita tähän palveluun liittyy. Toki muutakin vielä käyttäen eri menetelmiä.
 • Yhdessä käydään läpi mitä on ketterä kehittäminen prosessimielessä ja miten otetaan ympärillä olevat tekijät sekä strategiat huomioon.
 • Sitten tehdään canvas harjoitus, jossa käytetään hyväksi edellä opittua ja mietitään canvaksen kautta miten voidaan tehdä; mitä tarvitaan, ketä pitää olla mukana, mitkä on lisäarvot yms. Jokaisen persoonan kautta määritellään samat asiat. Näin nähdään ristiriitaiset odotukset ja voidaan ratkoa niitä.

Olennaista on etsiä ongelmat – ei piilottaa niitä. Siinä yllä oleva prosessi toimii ja auttaa.

Mikä onnistui ja mikä ei

Palaute oli osallistujilta positiivista, toki vähän yksi osallistuja antoi palautteen että tämä on 10 vuotta vanha juttu. Pitikin kysymäni häneltä että mikä sitten olisi se on the edge tässä, mutta loppuvaiheen purun yhteydessä jäi sauma tulematta. Soitan hänelle ja kysyn asiasta, jäi sen verran mietityttämään. No joka tapauksessa, tilaisuus on onnistunut ja opimme monia asioita itse prosessista. Ideaalikuva nyt:

 • Tapahtumien (DPT Jam) fasilitaattori (voisi hoitaa myös osan dokumentaatiosta, kts alla)
 • Aikaa pitää olla koko päivä, jos siis tehdään samalla kertaa palvelumuotoilua aluksi ja sitten canvas mallinnusta perään.Nyt meillä oli 3 tuntia itse tekemiseen ja alussa vähän muuta.
 • Paikalle pitää saada joku potentiaalinen tulevan palvelun omistaja/rahoittaja
 • liiketoimintaa ymmärtäviä tahoja
 • ICT alan ihmisiä, jotta tekniset asiat tulee tarpeeksi huomioitua.
 • kansalaisia jos mahdollista mukaan. Joka tapauksessa joku joka tietää tarpeesta jota lähdetään ratkomaan.
 • dokumentaatio tuloksista pitää olla suoraviivaista ja helppoa, jotta tulee mahdollisimman vähän jälkikäteistyötä. Tässä voisi toimia videointi ja niiden hyväksikäyttö, eli siis olennaiset osat (tulosten esittelyt eri vaiheissa) kuvataan ja julkaistaan.

Käytimme Codento oy:n visiolakana canvasta pohjana tällä kertaa. Se soveltui kohtuullisen hyvin, mutta havaittiin muutama kohta jossa ehkä olisi syytä tehdä toisin. Vedämme muutaman jamin vielä ja sen jälkeen teemme tarvittavat muutokset.

2016-02-05 11.02.23

Eli tapahtuu juuri niin kuin olin olettanut; pohja löytyy canvas suunnasta, sitä kokeillaan, huomataan ettei ihan istu digitehtaan malliin, muokataan sopivaksi iteroiden.

Videoituja esityksiä

Kesken päivän minulle tuli mieleen alkaa dokumentoimaan asioita videoimalla. Otin padin ja aloin kuvaamaan. Otin edellä linkitetyn Miika Kuhan tussitaikuritmaisen esityksen talteen ja siitä nousi ajatus että voisiko tätä toimintamallia soveltaa laajemmin.

Aletaan pikku hiljaa tuottamaan em videoklippejä eri työkaluista ja toiminnoista digitehtaassa ja kerätään ne ”digitehdas oppaat” listaksi youtubeen.

En hae mitään ammattilaisten tuottamia ja muokkaamia ultraviimeisteltyjä vaan autenttisia ja sopivan ”raakoja” versioita, joita voidaan äänittää kun tehdään niitä asioita. Mikael Seppälä tulee esittelemään eri menetelmiä palvelumuotoilun käytöstä esim 17.2. Tampereella ja siloin voisi ottaa jonkun pätkän talteen. Videoita voisi tuottaa joukkoistamalla ja siten voisi saada juttuun vauhtia. Listan tein jo youtubeen nimellä ”Digitehdas oppaat”, joten sinne niitä voisi kerätä.

 

Mainokset

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s