Opettajien vertaiskoulutusliikehdintä – hakkerikulttuurin uusi ilmentymä

Suomessa on ollut viimeisen vuoden ajan ilmassa hakkerihenkinen liikehdintä opettajien omaehtoisessa vertaiskoulutuksessa, eli siinä miten opettajat opettavat toisiaan ilman että on erikseen kutsuttu viran puitteissa täydennyskoulutukseen.

Osaltaan muutokseen on ollut vaikuttamassa ns sankariopettajat kuten Pekka Peura, joka on ennakkoluulottomasti kokeillut opetusprosessia johon ei kuulu kokeet. Liikehdintä on selkeimmin näkynyt koodauksen opetukseen liittyen. Monet opettajat ja muut tahot Suomessa ovat lähteneet omaehtoisesti kehittämään oppimateriaalia, menetelmiä, työkaluja yms siihen miten tulevan OPS:n koodaus voidaan opettaa. Tuloksena on syntynyt verkostoja niin kansallisesti kuin paikallisestikin, paljon kokemusta eri työkaluista ja sovelluksista joita käyttää, paljon avointa oppimateriaalia ja mikä tärkeintä sitä avointa yhteisöllistä tekemisen meininkiä. Tähän piti kaivaa linkkejä em asioihin, mutta aika ei riitä – ehkä myöhemmin.

Itselle tuli tuota liikehdintää miettiessä mieleen hakkerikulttuuri ja avoimen lähdekoodinkehitys. Niissä on jotain samaa. Avoimessa lähdekoodissa motivaatiot osallistua saamatta itse välitöntä hyötyä vaihtelevat altruismista , uuden oppimisesta siihen että halutaan kontribuoida takaisin yhteisöön jonka toiminta koetaan arvokkaaksi ja hyödylliseksi. Lisäksi toiminta on omaehtoista; jokainen osallistuu sillä panoksella mitä haluaa. En ole lähtenyt tätä liikehdintää sen enempää analysoimaan mutta tässä olisi jollekin tutkijalle hyvä aihe. Lisäksi tämä olisi hyvä tarina kerrottavaksi Suomen uudesta pedagogiikasta ja voisi olla osaltaan valottamassa maailmalle miten Suomessa nyt toimitaan.

Joka tapauksessa avoimen lähdekoodin pitkäaikaisena käyttäjänä ja eri yhteisöihin 15 vuotta osallistuneena, minua lämmittää tämä uusi liikehdintä opettajien parissa. Tämä on sitä mitä lähdin jo muutama vuosi kyselemään että miten tämä saataisiin aikaiseksi. Se sitten lähti alkuun itsekseen, hyvä niin.

Mainokset

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s