Palveluväylän evankelistoille tukea

Kesästä 2014 olen ollut omatoiminen palveluväylä/ X-Road / kansallinen palveluarkkitehtuuri yms evankelista. Homma lähti siitä, että minulta alettiin kysellä erilaisissa palavereissa, kekkereissä ja tilaisuuksissa X-Roadiin liittyvää, pääasiassa varmaan siksi että olin virolaisten kanssa paljon tekemisissä EduCloudin puitteissa. 27.8.2015 Janne Viskari ”virallisti” evankelistaroolini.

valittu-evankelista

Lisää tarvitaan, yksi on hyvä alku. Sittemmin kävimmekin porukalla VRK:ssa keskustelua evankelistatoiminnan buustaamisesta, mutta juttu taisi ainakin toistaiseksi hautautua monien muiden juttujen alle. Aiemmin kokosin kuitenkin ajatuksia evankelistatoiminnasta yhteen blogautukseen. Evankelistat ovat joskus päätoimisia, mutta tässä tapauksessa luulen, että kyseeseen tulee enemmän osa-aikaiset / vapaaehtoiset. Vapaaehtoisia löytynee niistä organisaatioista, jotka muutenkin ovat tekemisissä ja hyödyntävät X-Roadia / palveluväylää. Evankelistat toimivat verkostona tai ryhmänä toinen toisiaan tukien. Ilman ulkopuolista tukea evankelisointi on kuitenkin sattumanvaraista.

Tuki voisi olla…

Tuki joka voisi tulla KaPA ohjelmasta ja sen jälkeen vaikka VRK:lta voisi olla jotain alla olevaa. Sanomattakin selvää, että evankelistojen tulee toimia tiiviissä yhteistyössä X-Roadin kehittämiseen ja ylläpitoon osallistuvien kanssa.

  1. Mahdollistaa tapahtumiin osallistuminen. Evankelistat osallistuvat erilaisiin alan tapahtumiin ja vievät sanomaa isommille yleisöille. Matkat, liput ja kaikki kuitenkin maksaa. Jokaiselle evankelistalle annettaisiin matkabudjetti. Joskus evankelistat rakentavat itse tapahtumia, jotka sopivat sanan saattamiseen. API Days Nordic oli tästä hyvä esimerkki.
  2. Säännölliset online palaverit, jossa mukana on myös ylläpitäjät ja kehittäjät. Ilman tietoa siitä, missä mennään, mikä on mahdollista ja mitä on tulossa, ei evankelista voi tehdä työtään.
  3. Valmista esitysmateriaalia. Evankelistat voivat tehdä kaiken alusta itse, mutta yhtenäisempään viestintään päästään yhteisellä pohjamateriaalilla.
  4. Kaksi kertaa vuodessa yhteisön tapahtuma. Ilman että yhteisö kokoontuu fyysisesti yhteen, ei yhteisö pysy kasassa saati kasva. Tässä yksi esimerkki.
  5. Evankelistojen tapaamiset. Evankelistojen tulee toimia tiiminä, eikä tiimi synny itsekseen vaan siihen pitää panostaa. Näissä tilaisuuksissa määriteltäisiin myös evankelistatoiminnan tavoitteet yhteistyössä.

Mielelläni rakentaisin Suomeen evankelistaverkoston, mutta nykyisellä setupilla se ei onnistu. Tuki puuttuu.

Mainokset

One thought on “Palveluväylän evankelistoille tukea

  1. Sain kuulla, että yhteisötoiminnan isomman käynnistämisen aika ei ole ohjelmakaudella (2014-2017). Hyvä tietää tämäkin, niin ei turhaan odota välittömästi tapahtuvaksi. Kyse lienee resursseista, koska muuten tämä kuulostaa vesiputoukselta ja se ei nykymaailmassa juuri enää toimi. Toisin sanoen, kun pohjaa rakennetaan, voidaan aloittaa evankelistatoiminta ennen kuin ollaan 100% kivijalka seiniä ja sähkötöitä myöden tehty. Varmaan taustalla on muutakin, josta vain en ole tietoinen.

    Tykkää

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s