Yksisarvisen etsintä kokeilubudjettiin

Kesälomia ennen jo valmistelin vähän suunnitelmaa siitä mitä tehdään syksyllä ja keväällä ICT kehittämisen saralla. Kesäloman jälkeen palasin sorvin ääreen ja hetki vielä aikaa ennen kuin johto palaa virkapaikalle ja odottaa minulta esitystä miten edetään.

Kokeilut luonnollisesti oli yksi sana joka on mielessä koko ajan. On sitä tullut pyöriteltyä Digipalvelutehtaan piirissä jo jonkin aikaa ja elettyä 90- päivää mallia useampaan kertaan.

Osastoilla eri virastoissa lienee joku kehittämisbudjetti, josta ammennetaan rahaa tekemiseen.  Oman tuntuman mukaan ne jakamiset on ehkä joskus mennyt vähän stetsonista vedellen ja niin sanottuihin varmoihin hevosiin (jatkettu jotain edellistä palvelua eteenpäin). Vähän on itselle jäänyt epäselväksi miten missäkin virastossa ideat löydetään eli mihin lähdetään upottamaan kehittämisbudjettia. Kai niistä osa on tullut viraston sisältä ja osa sitten varmaan konsulttien kautta, joita virastoissa lappaa. Ehkä niistä osa ammetaan myös erilaisista kilpailuista ja niiden tuloksista.

Ideoita -> kokeilu -> kehitys

Ennen kuin edes päästään Proof of Concept vaiheeseen, pitää se idea tulla jostain. Itse en ainakaan usko että aina parhaat ideat löytyy viraston sisältä. Syitä tähän on monia, mutta yksi on se että ihmiset painii byrokratian kanssa selviytymisen kanssa aika monesti – ei jää aikaa antaa ajatusten lentää tai vaihtaa niitä muiden kanssa ainakaan järjestelmällisesti. Onhan toki monessa virastossa kehittämispäälliköitä yms vastaavia, mutta epäilen että heillekin tipautellaan vähän kaiken näköistä hommaa.

Sen sijaan etsitään ne ideat kentältä ja joukkoistamalla. Poimitaan sitten niistä ne lupaavat ideat.

Yksi vaihtoehto on pistää kehittämissuunnitelmaan otsikko ”Yksisarvisen etsintä” ja sille budjetti.

Virkamiesmäisempi termi yksisarvisen etsimiselle lienee esimerkiksi ”Korkean riskin kokeilut”. Lisäksi karsastan tuota termiä yksisarvinen, koska se assosioituu tällä hetkellä vielä seuraavan Nokian metsästykseen. IMHO turha etsiä uutta Nokiaa, sitä ei tule. Mutta käytän termiä silti, mutta eri merkityksessä. Ehkä parempi olisi ”Yksisarvisten etsintä, joista sitten koulitaan arabian kuumaverisiä”, mutta tuppaa olemaan vähän pitkä. Osa näistä konsepteista on kauaskantoisempia ja todella kokeellisia, ei sorruta laittamaan budjettia vain varmoihin hevosiin. Varma hevonen on joku juttu joka on jo lyönyt läpi ja pitää saada toimimaan myös omalla toimialalla. Ne varmat hevoset löytyy lukemalla niitä lukuisia selvityksiä mitä virastot tilaa eri suunnista ja ne päätyy monesti jo suoraan ”Kehityskohteet” alle, josta kohta lisää. Sen sijaan Demolat ja vastaavat sekä itse auki julistetut ”hankehaut” voivat tuottaa kokeilun arvoisia konsepteja, joissa on iso lupaus, mutta myös iso riski.

Tässä pitää myös laittaa itsensä likoon, ei voi vain ulkoistaa ”innovointia” jollekin konsultille, vaan pitää itse olla aktiivisesti mukana.

Kokeilut siinä mielessä kuin ne monesti nyt ymmärretään tulee tämän jälkeen. Silloin testataan esim mockup tai toiminnallisen käyttöliittymän kautta konseptin toimivuutta asiakkailla. Samalla saadaan tehtyä arvio siitä mitä koko lysti sitten kehityksenä maksaa ja paljonko ylläpito kustantaa. Tässä kohdin käytän itse 90-päivän mallia, jossa toteutus saa kestää vain 90-päivää ja kustannus on alle kansallisen kilpailutusrajan, joka puolestaan mahdollistaa hieman ketterämmän prosessin.

Jos kokeilu puolestaan on toimiva lopputuloksen suhteen voidaan palvelu siirtää kehittämiskohteet otsikon alle. Tämän tyyppisellä yksinkertaisella kolmiportaisella mallilla nyt hahmotan tuota prosessia. Tuohon perään tulee sitten vielä tuotteistusvaihe ja ylläpitovaihe, mutta silloin ei enää tehdä kokeiluja.

Mutta sanomattakin on selvää, että jos budjettia ei varata siihen että etsitään niitä ideoita, niin ei siitä koskaan saada järjestelmällistä.

Mainokset

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s