Virkamies Ultrahack -tapahtumassa 30.8. – 1.9.2016

UltrahackLogo2OKM osallistui Ultrahack -tapahtumaan ja MyData2016 konferenssiin partnerina. Ultrahack alkoi ensin (tiistaina) ja menin sinne heti alusta asti mukaan. Pääosa ajastani menikin ultrackissa ja MyData konferenssi jäi aika vähäiselle.

Partnereille oli tarjottu mahdollisuus lyhyeen esitykseen ennen kuin tiimit (25 kpl) päästettiin irti. Omassa osuudessani pitchasin MPASSid -ratkaisusta.

ultrahack-mpass

Sen jälkeen oli vielä tiimiytymisvaihe ja tiimit kertoivat lyhyesti mitä aikovat tehdä, mitä osaamista vielä tarvitsevat. Lopulta homma lähti liikkeelle.

Tiimin sparraamista

Löysin ilokseni yhden tiimin, joka teki ratkaisua OKM toimialalle. Päätin sparrata heitä. Vietin paljon aikaa tiimin (3 henkilöä) kanssa. Vaihdoimme paljon ajatuksia ja kerroin heille paljon erilaisten käynnissä olevista ja tulevista järjestelmien kehityksistä. Lisäksi juttelimme paljon pedagogiikasta digiaikana ja uuden opetussuunnitelman jalkautuksesta sekä siinä tarvittavista työkaluista. Tiimin idea olikin juuri yksi työkalu oppilaiden ja opettajien arkeen.

6 tuntia makuupussissa

Joskus silloin kun olin nuorempi osallistuin itse hackathoneihin ja muutaman olen itsekin järjestänyt. Näin ollen tämä oli sopiva hetki virkistää sitä old-skool tyylistä hackathon toimintaa eli nukkua paikan päällä. Otin makuupussin ja makuualustan mukaan kun tiistaiaamuna Tampereelta starttasin.

Eihän hackathonissa yleensä kovin paljon nukuta, nyt tuli nukuttua kahtena yönä yhteensä noin 6 tuntia. Ensimmäisenä iltana keikuin tiimin mukana 02:30 asti, sitten menin vähän nukkumaan. Olisi voinut nukkua aamulla pitempään kuin normaalisti, mutta piti välillä käydä virkapaikalla palavereissa. Toisin sanoen hyppäsin ultrahackin ja OKM:n väliä ja yhden kerran kävin CSC:llä Espoossakin. Kaiken liikenevän ajan vietin tiimin kanssa. Sama jatkui koko hackathonin ajan.

Tiimin idea oli tehdä työkalu, jolla oppilas voi arvioida omaa oppimistaan, saada siitä palautetta ja muuttaa omaa toimintaansa sen mukaisesti.

tie-hack

Tiimin kokoonpanolla on väliä

Tiimin koostumus ei ollut optimi, vaan siitä uupui koodausvoimaa. Konseptointiin oli sopiva porukka, mutta haasteeksi muodostui proton/mockupin toteutus. Tiimi kokeili varmaankin ainakin 5-6 ei tapaa ja teknologista ratkaisua. Seurasin tiimin kipuilua ja laitoin heille muutaman ehdotuksen alustoista, joiden päälle voisi tehdä. Ehdotukseni olisivat vaatineet kuitenkin kohtuullista ymmärrystä koodauksesta.

Itselläni on jonkin verran koodauskokemusta nuoruudesta ja välillä vieläkin kodailen juttuja vapaa-ajalla mutta en niin paljon kuin aiemmin. Kieltämättä siinä toisen illan aikana joskun klo 19 aikaan kävi mielessä että ehdotan osallistuvani tekemiseen ja koodaavani mockupin nodejs:n päälle. No onneksi en osallistunut, koska minut kutsuttiin tuomaristoon.

Tiimi sai lopulta toimivan mockupin tehtyä.  Alunperin ajatus oli tehdä MPASSid integraatio toteutukseen. Integraatio olisi ollut tunnin homma, mutta koska oli tarpeeksi hommaa saada jonkinlainen mockup tehtyä, päätti tiimi tässä kohdin luopua integraatiosta.

mpass_cradle

Osana tuomaristoa

Järjestäjät pyysivät minut mukaan tuomaristoon. Se käytännössä kuului partneripakettiin. Torstaina klo 16 alkaen tiimit pitchasivat omat tuotoksensa ja sen jälkeen alkoi voittajien valinta. Tuomaroinnistakin omaan jo aikaisempaa kokemusta.

jarkko-judge

Tuomaristossa oli noin 10 henkeä ja löysimme 5 palkittavaa tiimiä kohtuullisen helposti – vaikeampiakin caseja on tullut elettyä läpi. Jokainen palkittu tiimi on oikeutettu osallistumaan Ultrahackin finaaliin marraskuussa.

Voitokas tiimi – TIE aka Transparent Interactive Evaluation

image

Tiimin työ palkittiin ja kuulemma jatkoa on tulossa. Osallistun itsekin tiimin edistymisen seuraamiseen sikäli mikäli vain mahdollista.

Mitä jäi käteen?

Kokemus varmisti sen että hackathonit ovat osa osastomme kehitysmallia. Olen keväällä tehnyt osastollemme kehikon ja menetelmän jonka kautta jatkossa tulevat lähes kaikki kehitettävät kohteet. Hackathonit ovat kiinteä osa mallia. Tavallaan tuli käytettyä ultrahackia oman mallimme validointiin. Toisin sanoen tässä teimme osastona kokeilun. Kokeilu oli onnistunut ja mallimme siltä osin toimii.

Mainokset

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s