Osaamismerkit ja MPASSid osana koodauksen opetusta

Tuli lauantaina mieleen ajatus että josko yhdistetään osaamismerkit, MPASSid, koodikoulut sekä koodikerhot keskenään. MPASSid on kansallinen tunnistautusmisratkaisu yleissivistävän koulutuksen käyttöön. Osana sitä käytetään kansallista opiskelijatunnusta (OID), jonka hallinnointi tapahtuu rajapintoja pitkin Opetushallituksen ylläpitämässä opintopolussa. MPASSid välittää tunnistetuista käyttäjistä nimen, OID:n, kuntatiedon, koulun tiedon ja luokan sekä roolin palveluntarjoajalle. Koodikoulut ja kerhot puolestaan järjestävät opetusta koodauksessa. Osaamismerkit puolestaan ovat yhä laajemmin käytössä osaamisen osoittamisessa; ei niinkään vielä peruskoulussa vaan enemmän ammattikorkeakouluissa ja toisella asteella (näin muistelisin, en jaksa tarkistaa).

obf-maxresdefault

Yhteistoiminta pähkinänkuoressa

Eli siis lyhyesti: koodikoulut ja kerhot järjestävät koulutusta ja myöntävät osaamismerkkejä osana opetustaan. Sattumalta Suomessa on ainakin yksi osaamismerkkijärjestelmää jo jonkin aikaa tarjonnut yritys Discendum. Heidän osaamismerkkijärjestelmä perustuu Mozillan Open Badges malliin ja kulkee nimellä Open Badges Factory.

Nyt sitten kytketään MPASSid prosessiin. Nyt MPASSid:n piirissä on noin 360 000 peruskoulun oppilasta ja opettajaa. Tavoite on että viimeistään kesällä 2017 MPASSid piiriin kuuluu 700 000 oppilasta ja opettajaa. Keväällä päästäneen laajentamaan MPASSid käyttöä myös ammatillisen koulutuksen puolelle. Oppilaat kirjautuvat MPASSid kautta Open Badges Factoryyn, jolloin välittyy myös kansallinen OID (yksillöllinen tunnus oppilaalle tukien elinikäistä oppimista). Koodausopetuksen järjestäjät myöntävät oppilaille osaamismerkkejä samaa reittiä.

mpass-komponentit-770x354

Pidemmälle vietynä, voisi hakea koodikoulun -ja kerhojen opetukselle yhteensopivuus uuden OPS:n kanssa. Opettajat käyttäisivät omaa autonomiaansa ja hyväksyisivät osaamismerkit osoituksena koodausosaamisesta sopivissa kohdin. Noh, näin pitkälle vietynä päästään tökkimään muurahaispesää ja aiheeseen, kuka saa opettaa Suomessa OPS:n mukaista opetusta.

Factorystä kansalliseen KOSKI-palveluun

Nyt sitten tulee se jännä kohta. Aikaisemmin puhuttiin TOR -hankkeesta eli todennetun osaamisen rekisteristä. Nyttemin sen nimi on KOSKI, mutta edelleen sinne tallentuu todistustiedot ja kurssisuoritukset eri kouluasteilta. KOSKI -palvelun tiedot ovat käytettävissä kansallisen palveluväylän kautta. Myös KOSKI identifioi ja yksilöi käyttäjät OID:n perusteella. Voisimme siis hyvin valuttaa rajapintaa pitkin tiedot osaamismerkeistä myös KOSKI palveluun. Ihan heittämällä KOSKI – Factory yhteys ei synny; haasteet tulee hallinnollisessa mielessä, tekniikka menee heittämällä.

Jatkossa osaamismerkkijärjestelmiä voi olla useita ja merkkitiedot valuvat rajapintaa pitkin KOSKI -palveluun kaikkien käytettäväksi. Toisin sanoen oppilaan osaamismerkit voidaan esittää halutuissa palveluissa osana virallista opetustoimen ICT palvelua ja miksei vaikka kansallisen palveluväylän palvelunäkymässä.

Mainokset

One thought on “Osaamismerkit ja MPASSid osana koodauksen opetusta

  1. Tuli päivän palaverissa mieleen myös että olen EU koodiviikon lähettiläs. Tämän vuoden koodiviikkoon ei ehditä mitään tekemään, mutta tässä voisi olla juttu jota tarjotaan käyttöön 2017 koodiviikolla.

    Tykkää

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s